Uzun yıllardır çocuk ve genç sporcularda aile etkisinin tahmin edilenden çok daha önemli olduğunu gözlemliyoruz. Kimi zaman olumlu olan bu etki, ne yazık ki çoğunlukla bozucu olarak sporcuların gerçek performansını ortaya koymasını ve dahası keyif almalarını da engelliyor. Ve sonuç olarak mutsuz olduğu halde devam etmek zorunda hisseden ya da sporu bırakan pek çok genci görüyoruz.
Biz de bu alanda hem akademik hem de uygulamalı olarak çalışan iki meslektaş olarak bu konuda “elimizden ne gelir?” diye düşünerek, en sık karşılaştığımız konu başlıklarından hareketle sporcu ebeveynlerine yönelik bir atölye planladık.
#SporcuEbeveyniOlmak
Uygulama ve akademik yönleriyle spor ortamının içinde yer alan iki uzman olarak, pek çok anı biriktirdik. Bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunduğumuz toplantılarda öne çıkan ana başlık her zaman, anne babaların sporcular üzerindeki etkisi oluyor. Güzel örneklere kıyasla, performansı engelleyen ve hatta sporu bırakma kararına yönlendirecek ölçüde müdahale edici örneklerin daha fazla olduğunu üzülerek görüyoruz. “Elimizdeki bilgi birikimi ve tecrübemizle ne yapabiliriz?” diye düşünürken, anne babalara sporcu yetiştirme yolunda rehberlik etmeye niyetlenerek harekete geçtik.
Pandeminin sağladığı zaman avantajıyla, Sporcu Ebeveyni Olmak adıyla çevrimiçi atölyeler düzenledik. Farklı branşlardan ailelerin bir araya geldiği ve kuramsal bilginin pratik önerilerle harmanlandığı atölyelerimiz olukça verimli geçti. Ardından bu çalışmaları, branşlara özel planladık ve örnek durumlar üzerinden görüş alışverişine devam ettik.
Anne babaların, birbirlerinden destek almak, iletişimde kalmak isteğini gördükçe, çalışmalarımızı genişletmeye ve bir web sitesi üzerinden sporcu ebeveynlerini bir araya getirmek için yola çıktık.
Düzenli aralıklarla paylaşımlar yapma, branşlara özel seminerler ve grup çalışmaları oluşturma niyetiyle çıktığımız bu yolda birlikte yürümekten mutluluk duyarız :)
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı’nın ardından yine Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde, “akran ve antrenörlerin yarattığı motivasyonel iklimin incelenmesi” üzerine çalışarak Doktora derecemi aldım. Uzun yıllardır farklı branşlardan amatör ve elit seviyedeki sporcularla çalışmalar
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı’nın ardından yine Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde, “akran ve antrenörlerin yarattığı motivasyonel iklimin incelenmesi” üzerine çalışarak Doktora derecemi aldım. Uzun yıllardır farklı branşlardan amatör ve elit seviyedeki sporcularla çalışmalarımı sürdürmekte ve Milli Takımlar seviyesinde destek vermekteyim. Bireysel danışmanlıkların yanı sıra, Teknik Direktör Ersun Yanal’ın ekibinde ve Türkiye Voleybol Federasyonu ile çalışmakta, 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılan A Milli Kadın Voleybol Takımımızın psikologluğunu yapmaktayım.
Alanın önemli kitaplarından olan Foundations of Sport and Exercise Psychology kitabının çevirmenlerinden ve Gençlik Spor Bakanlığı Antrenör Eğitimi Programı içerik üreticilerindenim. Türkiye Voleybol Federasyonu ile çalıştığım üç sezonda, 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılan A Milli Kadın Voleybol Takımımızın psikologluğunu yaptım. Halihazırda, bireysel danışmanlıkların yanı sıra, Teknik Direktör Ersun Yanal’ın ekibinde ve Basketbol Kadın A Milli Takımı'nda çalışmaktayım.
Yüksek Lisans ve Doktora Derecelerini Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Spor ve Egzersiz Psikolojisi alanı üzerine uzmanlaşarak aldım. 2014-2017 yılları arasında Türkiye Voleybol Federasyonu altyapı Milli Takımlarında spor psikolojisi danışmanlığı yaptım. 2017-2018 yılları arasında çalışmalarımı TÜBİTAK bursiyeri olarak b
Yüksek Lisans ve Doktora Derecelerini Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Spor ve Egzersiz Psikolojisi alanı üzerine uzmanlaşarak aldım. 2014-2017 yılları arasında Türkiye Voleybol Federasyonu altyapı Milli Takımlarında spor psikolojisi danışmanlığı yaptım. 2017-2018 yılları arasında çalışmalarımı TÜBİTAK bursiyeri olarak bir yıl süreyle Kanada’da sürdürdüm.
Halen Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde görev almakta akademik çalışmalarımı spor psikolojisi alanında sürdürmekteyim.
Motivasyon, sporda etkli iletişim, spor sakatlıkları ve etkileri, profesyonelliğe geçiş, yarışma kaygısı ve daha birçok farklı konu başlığı altında fikir alışverişi yapacağımız sporcu ebeveyni olmak forumunda merak ettiklerinizi sorabilir, deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
#SporcuEbeveyniOlmak
Telif Hakkı © 2024 Sporcu Ebeveyni - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.